Dealmaking

Handshake 00372830xAC2B5

Handshake 00372830xAC2B5

Dealmaking

Dealmaking…de afronding van de gewenste deal en de laatste baken: de bedrijfsoverdracht, bedrijfsovername, de joint venture, de investering of participatie, verkoop van je patent, aandelen ruil, fusie….

Dealmaking, het is de bekroning van het gehele traject van het zoeken naar een koper of een zakenpartner, het onderzoeken van mogelijkheden, het onderhandelen, het financieren, tot en met het ondertekenen van de betreffende overeenkomsten en de invulling daarvan.

Dealmaking; bijvoorbeeld de bedrijfsovername waarbij we een overnamesom gelijk aan de vraagprijs hebben uit onderhandeld. Welke overnamesom voor 100%  voor het tekenen van  de bedrijfsoverdracht op de derdengeldenrekening van de notaris was bijgeschreven.

Of de bedrijfsoverdracht waar koper alvorens te beslissen met het management, personeel en klanten wenste te praten en we daarentegen van onze kant een voor onze opdrachtgever veiliger  traject wisten te onderhandelen, namelijk eerst een intentie ondertekenen, daarna de Due Diligence, de financiering voor de overeengekomen betalingswijze borgen, voorwaardelijke koopovereenkomst, de gesprekken met een selectie uit het management, personeel en klanten, koopovereenkomst, betaling, deal.

Of dealmaking van een op de klippen lopende onderhandelingen via een creatieve Earn Out.deal-gestrand

De verkopende ondernemer en  de koper wilden wel tot een deal komen maar konden het niet eens worden. Verkoper was overtuigd van een gestaag doorzettende stijging van de omzet. Koper was hier sceptisch over. De verwachte – onderbouwde- cashflow voor de komende jaren is bepalend voor de koopprijs. En daar keken partijen elk toch wel  heel verschillend naar. De onderhandelingen waren in een impasse verzeild. Het schip was gestrand.

sleepboot-dealmakingDan heb je een sleepboot nodig om het schip vlot te trekken.

Het schip is vlot getrokken door het inbrengen van een Earn Out.

We hebben voorgesteld koper te verzoeken de prognoses te geloven en gedurende 3 jaar een surplus op een basis koopprijs te betalen naar rato van de  werkelijk onder koper’s bewind behaalde bedrijfsresultaten. Als de prognoses van verkoper uitkomen kan koper het surplus op de basis kooprijs immers betalen uit de cashflow. Onder  het  motto ik wil het wel geloven maar ik moet het eerst nog wel zien.

Aan deze Earn Out zat  echter een risico voor verkoper: wat als de koper na de bedrijfsovername het bedrijf niet optimaal of slechter zou runnen?

Dan komt de essentie boven; de vertrouwensfactor.

Verkoper: In hoeverre vertrouw ik op de wederpartij als het gaat om het voortzetten van mijn onderneming?

Koper: In hoeverre heb ik vertrouwen in de onderneming als het gaat om de prognoses?

We hebben de wederkerigheid van vertrouwen  als beslissende deal factor gevonden.

De realiteit zal blijken…

hetzij na de bedrijfsoverdracht kentert de performance;bedrijfsoverdracht het gaat substantieel minder.

of de Earn Out wordt gemakkelijk gehaald.

In beide gevallen wordt naar rato afgerekend tussen koper en verkoper.

Deal !

Laat BusinessPartners u adviseren.
Vraag geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan

KENNISMAKEN OVER BEDRIJFVERKOOP