Pleun Bakker

Pleun bakker, uw business partner

Pleun Bakker is altijd ondernemend geweest, al sinds de blokkendoos.  Zelf doen was immer het devies. Op het kinderfietsje de drukke Oudedijk op, tegen het verkeer in want dan kon je dat tenminste goed zien aankomen.

Als eerste zoon van een oratorium zangeres en een assurantietussenpersoon zag hij het licht in Rotterdam.  Vanaf zijn 4e jaar in Den Haag in de Vogelwijk en later verhuisd naar het Staten kwartier.  Thans woont hij samen met zijn Bernadet in het bruisende centrum  van Maastricht, niet zo centraal t.o.v. Nederland, wel weer internationaal en wel zo prettig.

Ook in zijn jeugd volgde Pleun Bakker zijn eigen manier zijn eigen ideeën,  steeds gericht op allerlei interessante bezigheden. Ondernemen was belangrijker dan de school.  De Dalton H.B.S. in Den Haag  en het Dalton Lyceum in Leidschendam waren nog wel te doen vanwege het aantal vrij invulbare uren die voor een groot deel voor andere activiteiten werden gebruikt.

Pleun Bakker begon al snel centjes te verdienen en besloot  alvorens zich echt in het bedrijfsleven te storten eerst een mooie reis te maken. Samen met zijn toenmalige vriendin en hun honden reden ze Europa door en plakten daar een avontuurlijke auto reis  door Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan en India aan.

Ondernemer voor ondernemers

Terug in het mooie Nederland heeft Pleun Bakker meerdere ondernemingen van uiteen lopende aard opgezet en geleid. Van een onderneming en verkooporganisatie in keramische producten, tot een charter van zeilreizen in de Middellandse Zee, van een  productiebedrijf van aluminium en kunststof kozijnen tot de verkoop en installatie van veranda’s en zwembaden. In 1998 werd Pleun gevraagd om in te treden als bedrijfsovername specialist bij Alfa Scope Bedrijfsbemiddeling in Scheveningen. Door zijn ervaring als ondernemer, de pieken en de dalen, vanwege zijn kennis van de markt voelde Pleun Bakker zich als een vis in het water. De samenwerking intern verliep helaas niet optimaal. Daarom besloot  Pleun om op zijn eigen wijze door te gaan in de wereld van bedrijfsbemiddeling. In 2000 heeft hij BusinessPartners BV opgestart. Uitgangspunt hierbij was  het bemiddelen bij de overdracht van bedrijven in het MKB  op basis van No Cure No Pay.  Vier voormalige partners van Alfa Scope volgden naar BP.  Meer partners  sloten zich aan en BusinessPartners groeide  in hoog tempo door naar een  dynamische organisatie met toenemende landelijke bekendheid. Besloten werd BusinessPartners aan te sluiten bij de BOBB, de overkoepelende organisatie van bedrijfsovername specialisten. Alle partners van BP werden gecertificeerd.  Pleun runt BusinessPartners nu zo’n 17 jaar, dag in dag uit met niet aflatend elan. Veel telefoon, bedrijfswaarderingen, reizen, onderhandelen, closings, of het nu een webshop is of een internationaal opererende  verkoop organisatie.  Van het opzetten en optimaliseren van de BP-website tot het schrijven van de bedrijfsovername overeenkomst. Een doorlopend afwisselend bestaan, vanaf zijn werkplek op het hoofdkantoor  tot het bezoeken van ondernemingen, cliënten en relaties door het hele land en daar buiten.

Huizen bomen beesten

Het echtpaar Bakker was toe aan een nieuwe uitdaging Ze ruilden de steeds hectischer wordende Randstad voor een boerderij met land in Sweikhuizen, een dorp op een echte berg en veel bossen in de buurt van Spaubeek in Zuid Limburg. En niet ver van Maastricht en plaatsen zoals Luik en Aken.

De hoeve dateerde van de 17e eeuw en moest totaal gerestaureerd worden om bewoonbaar te krijgen. Pleun Bakker beschikte niet over ervaring in de bouw of kende hij het leven op een boerderij.  Hij wist alleen dat ze er iets van zouden gaan maken.  En dat hebben ze gedaan. Hij wilde graag paarden en begon aan het bouwen van  stallen.  Kiezen en kopen van paarden is ook een hele wetenschap zo ondervond hij.  En verzorgen en berijden. De paarden keken vanuit de stal uit op de binnenplaats dus die hoorden bij de familie.  Het bakhuis werd een luxe kippenhok.  Bernadet kookte op butagas. Ze legden een veel te grote moestuin aan waar Sweikhuizen van heeft meegenoten.   Pleun Bakker werd sloper, metselaar, stucadoor, loodgieter, elektricien, timmerman  en hobby boer. En ruiter tussen door, want wat was er mooier dan galopperen  door de akkers, de heuvels en de bossen.

In deze tijden moest natuurlijk ook verdiend worden. daarom werd in een gedeelte van de stallen een productie opgezet van keramische producten waarvoor samen met Bernadet landelijk een afzetmarkt werd gevonden.

En… werd het gezin uitgebreid met hun dochters Kathelijn en Anne. Pleun en Bernadet  trouwden.  Bernadet wilde graag terug naar de stad; Maastricht kwam in zicht, en nieuwe ideeën begonnen vorm aan te nemen. Bernadet wilde graag een balletschool openen , in Maastricht wonen en Pleun Bakker was wel toe aan een nieuwe situatie en een woning en een kantoor  voor nieuwe business.

De boerderij was inmiddels geheel gerestaureerd.  Ze hadden er zeven jaar intensief geleefd.  Ze vonden een koper en ze vonden een mooi pand in het centrum van Maastricht. Ook dit pand moest  gerestaureerd worden  maar daar had Pleun inmiddels enige ervaring mee…..

Ze huurden een kerk in Maastricht, Pleun verbouwde die tot balletstudio en Bernadet kon beginnen aan haar ideaal.

Zeezeilen

Op de boerderij was Pleun Bakker geboeid geraakt door de avonturen van beroemde wereldzeilers zoals Henk de Velde en Eric Tabarly en andere helden, solozeilers die meerdere keren de globe rond zeilden.   Pleun Bakker wist het zeker; dat gaan we zelf doen. Willen  is kunnen, nietwaar. Hij had als jongetje wel eens op de Kaag gezeild, dat verleer je niet, op zee zeilen  was echter een andere dimensie en daar moest je voor kunnen navigeren.  Dus een schriftelijke navigatiecursus gevolgd, en in de haven van Scheveningen een zeewaardig stalen scheepje van 9m gevonden.  In de prachtige haven van Brouwershaven  aan de Grevelingen een plek gevonden.  Elk weekend, elke vakantie , varen maar, samen met Bernadet en de kids.  Het duurde niet lang voor ze de Oosterschelde opgingen, Zierikzee,  de grillige Noordzee op, de Belgische kust.  Ze kregen de smaak te pakken en kochten een 11 m jacht. Met Bernadet de eerste oversteek naar Dover, de Engelse zuidkust.  Tja, dat smaakte naar meer.

Nu was Pleun niet in de gelegenheid om een solo zeiltocht rond de wereld te maken dus moest  het iets korter maar wel met impact worden.  Pleun Bakker zeilde de Kathan solo naar Noord Afrika. Dit met behulp van zeekaarten wantin die tijd was er nog geen satelliet navigatie. Op de Atlantische Oceaan zware storm gedurende 3 dagen en nachten, wat schade opgelopen waaronder de autopilot door een hoge golf in het  eerste uur dus dat was de volgende etmalen doorbijten. In Tanger zelf gerepareerd  en vervolgens via de Balearen door gezeild naar Toulon.  Daar kwamen  Bernadet en de kids aan  boord. Door naar St. Tropez en beseffend dat samen zeilen wel een stuk gezelliger is. Vanuit de Cote d’Azur  een charter business opgezet; Pleun organiseerde zeiltochten langs de Mediterrane kust en naar de Balearen en Corsica.  Later werd Pleun nog gevraagd om in de West Indies een schoener van de Franse marine te schipperen.

Tegelijkertijd moest wel doorgewerkt worden met en voor BusinessPartners. De bedrijfsbemiddeling ging door en vergde in toenemende mate de nodige aandacht.

Tegenwoordig varen Bernadet en Pleun Bakker in de vakantie langs de kust van Turkije. Met internet verbinding.

Motorracen

In zijn jeugd had Pleun Bakker nogal wat op motoren gereden, dat begon met oude Harleys. Die passie kwam weer terug in de midlife periode…. Pleun bouwde een 1750 cc custom Harley en  genoot van rijden door het Limburgse heuvelland, de Ardennen en de Eifel.   Hij schakelde over naar een snellere Buell, en kort daarop werd het een Ducati weg racer. Dat beviel prima,  en de koorts sloeg nog heviger toe na een eerste sessie op het circuit van  Zolder. Spa-Francorchamps en het TT circuit van Assen volgden.   Pleun Bakker behaalde zijn racelicentie op Zandvoort en schreef zich in voor de  3D Cup, een Ducati competitie van races  op de Europese circuits.  Tot veler verrassing behaalde  Pleun Bakker in 2010 de tweede plaats in het jaarklassement in zijn klasse.  Pleun Bakker was veel weekends ergens op een  circuit,  kwam ook wel eens in de buiten de baan  of in het ziekenhuis terecht… en dat werd thuis,  en door de BusinessPartners niet gewaardeerd. Daarom heeft hij moeten besluiten de motorsport adieu te zeggen.

Pleun Bakker, BusinessPartner

Tot zover Pleun Bakker. We houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.  U kunt hem bellen  indien u behoefte heeft aan zakelijk overleg, als u uw onderneming  wilt verkopen, als u een bedrijf  wilt kopen, indien u een joint venture wenst  te beginnen, of als u uw briljant idee/patent wenst te marketen.

MEER WETEN?

Direct contact

Pleun Bakker | +31(0)6 54 31 52 72