Bedrijfsoverdracht de verschillende fases

Fase 1: Voorbereiding

U verkoopt uw bedrijf maar één keer. Daarom dient dit optimaal te gebeuren! In de voorbereidingsfase naar de bedrijfsoverdracht zal BusinessPartners beoordelen of uw bedrijf al ‘verkoop klaar’ is. Met u wordt daarom vooraf uitgebreid besproken welke acties in het kader van de voorgenomen bedrijfsoverdracht zullen worden uitgevoerd. En daarnaast onder welke voorwaarden BusinessPartners uw gewaardeerde opdracht kan uitvoeren.

Fase 2: Waardebepaling bedrijf

Wenst u een waardebepaling bedrijf van uw onderneming? BusinessPartners vervaardigt een glasheldere waardebepaling van uw bedrijf. Gerelateerd aan de positie van uw bedrijf in de MKB bedrijvenmarkt.  We gebruiken de meest actuele methodieken van bedrijfswaardering  zoals:

  • Discounted Cash Flow methode
  • Rentabiliteitsmethode
  • Fair Market Value
  • Diverse multiple formules.

Onze waardebepaling gaat echter verder dan een rekensommetje.

Fase 3:  Bedrijfsoverdracht: Presentatie

BusinessPartners maakt het anoniem bedrijfsprofiel en daarnaast een verkoop memorandum van uw bedrijf. Op basis van het verkoop memorandum kunnen mogelijke kopers beoordelen of de onderneming interessant voor hen is. Dit informatie memorandum bevat onder andere:

  • geschiedenis en achtergrond van de onderneming
  • juridische structuur en eigendomsverhoudingen
  • de activiteiten
  • producten en diensten
  • personeel
  • visie en financiële gegevens inclusief prognoses  Het stelt een kandidaat koper in staat zich een eerste indruk te vormen van uw onderneming

Fase 4:  Bedrijfsoverdracht: Onderhandelingen

Wat de vraagprijs van uw bedrijf ook is, de koper vindt deze bijna altijd te hoog. Daarom onderbouwt BusinessPartners de vraagprijs, waarbij de bedrijfswaardebepaling wederom waardevol blijkt. De bedrijfswaardering wordt daarom regelmatig door BusinessPartners aangepast met actuele ontwikkelingen in de te verkopen onderneming en prognoses. Zo zijn we in de onderhandelingen voortdurend up to date. Belangrijk om te weten, onderhandelen is een kunst, het is geen exacte wetenschap.

Fase 5:  Bedrijfsoverdracht: Afronding

De Due Diligence heeft tot een bevredigende uitslag geleidt. De koper heeft daarom een passende overnamefinanciering gekregen. Belangrijk nu: de verkoopovereenkomst, al of niet met een earn out, kan gemaakt worden. BusinessPartners vervaardigt desgewenst het concept bedrijfsovername overeenkomst.

Laat BusinessPartners u adviseren.
Vraag geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan

KENNISMAKEN OVER BEDRIJFVERKOOP