Investeerders gezocht

inversteerdersDe voor- en nadelen van investeerders

Investeerders gezocht; ze nemen risico met hun kapitaal en helpen je een bedrijf te kopen of een bedrijf te starten. Daar eisen ze uiteraard ook wat voor terug. Ze hebben doorgaans meer geduld dan een bank, maar verlangen ook weer meer en bemoeien zich soms zelfs met de dagelijkse leiding van een bedrijf. En hoe vind je investeerders als je niet met een bank in zee wilt gaan?
Er staan bedrijven te koop; investeerder gezocht dus! Verreweg de meest bekende vorm van het bijeenkrijgen van geld voor een bedrijf of onderneming, is het zoeken naar een geschikte investeerder. Zeker als banken hoge eisen blijven stellen aan het lenen van geldbedragen. En dus wordt er vaker en vaker een investeerder gezocht. Helemaal als er aantrekkelijke bedrijven te koop staan, zoals nog steeds het geval is.

Risicokapitaal

Investeerders zijn niet in een soort te kernschetsen. Investeerders heb je voor de lange en korte termijn. Het geld dat ze bieden wordt ook wel risicokapitaal genoemd. Vaak gaat het bij risicokapitaal en investeerders over nog jongere ondernemingen, of ondernemingen die juist heel snel groeien. Investeerders investeren dus met andere woorden in een bedrijf, zonder te weten of de investering het ook echt daadwerkelijk waard blijkt te zijn. Een investeerder moet dus vooral vertrouwen hebben in de plannen die een ondernemer heeft en wel zozeer dat de investeerder bereid is – veel geld- te investeren. Dat gebeurt vrijwel nooit vanwege de gunfactor of vanwege die mooie, betrouwbare blauwe ogen, maar meer vanwege prognoses en gedegen onderzoek. Investeerders kunnen op verschillende manieren investeren. Vaak worden dan stage financiering, groeikapitaal of expansiefinanciering genoemd. Investeren kan ook in de vorm van bijvoorbeeld aandelenparticipatie of vreemd vermogen, vaak een langlopende lening. De investeerder neemt risico, en verlangt in ruil een percentage van het bedrijf in aandelen. Dit kan natuurlijk alleen als er sprake is van vennootschappen. Op die manier delen investeerders mee in winst of verlies. Daarnaast willen investeerders vaak ook bemoeienis of zeggenschap. Als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, dan moeten die vaak doorgenomen worden met de investeerder.

Risico

In de wereld van investeerders wordt ook vaak gesproken van een zogenaamde achtergestelde lening. Dit is een lening zonder zekerheid bij een investeerder die is achtergesteld op een andere schuldeiser, mocht er een situatie ontstaan waarin de betalingsverplichting niet meer voldaan kan worden. Stel in geval van een faillissement: dan hoeft de lening pas voldaan te worden als eerst alle overige schulden voldaan zijn. Deze leningsvorm betekent meer risico voor de investeerder. Daarom ook is het rentepercentage vaak logischerwijs wat hoger.

Meer geduld dan bank

Investeerders heb je in verschillende soorten en maten. Familie en vrienden bijvoorbeeld, kunnen je investeerder zijn, maar net zo goed een participatiemaatschappij en fondsen. In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen informele en formele investeerders. Voor iemand die zakendoet met een investeerder is het voordeel dat de investeerder vaak meer geduld betracht dan een bank als het gaat om incasseren. Aan de andere kant verlangt de investeerder uiteindelijk vaak een hogere opbrengst. Overigens zijn er geen vaststaande rekenformules.

Risico’s

In zee gaan met een investeerder kan ook risico’s met zich meebrengen. De investeerder wil zeggenschap en in bepaalde gevallen zelfs toezicht op de dagelijkse gang van zaken. Dan bestaat dus het gevaar dat de belangen van ondernemer en investeerder botsen. Dat kan weer betekenen dat belangrijke beslissingen op de langere baan geschoven worden en dat kan weer nadelige gevolgen voor het bedrijf hebben. Groot verschil tussen zaken doen met een investeerder en geld lenen bij de bank is ook het einde. Heb je je geld aan de bank terugbetaald, dan is de overeenkomst ten einde. Gaat het om risicokapitaal, dan is er veelal sprake van een open einde en bepaalt de investeerder vaak zelf wanneer hij uitstapt.

Offline netwerken

Vervolgens is het nog zaak een geschikte investeerder te vinden. Op zich mag dat geen probleem zijn, want veel investeerders vind je eenvoudig via social media en zoekmachines. Let wel: bepaald niet alle goede investeerders zijn online actief. Beperk je je dus tot social media, dan kan het vinden van de geschikte investeerder wel eens lastig zijn. Er zijn investeerders die juist minder zichtbaar willen zijn omdat ze anders voortdurend aanvragen krijgen. Bovendien zijn investeerders vaak juist specifiek werkzaam in bepaalde disciplines, regio’s of branches. Misschien vreemd, maar banken zijn als geen ander je in staat je in contact met een investeerder te brengen. Ook een goed adres om aan te kloppen in de jacht op een investeerder is de Kamer van Koophandel. Behalve met workshops, training en advies zijn ze ook in staat je te matchen met een geschikte investeerder. Ook via het hoger onderwijs zijn de juiste investeerders te vinden. Investeerder hebben vaak contacten met hoger onderwijs, die studenten speciale trajecten bieden die iets bijzonders uitvinden tijdens hun studie. Mensen op die afdelingen van de scholen hebben vaak prima contacten met verschillende investeerders. Niet gek om je idee daar eens voor te leggen. Uiteraard kun je ook aankloppen bij brancheorganisaties. Branche specifieke organisaties kennen als geen ander de juiste investeerders die actief zijn in de branche waarin jij bedrijven wil kopen of bedrijven wil uitbreiden. Zij kunnen vaak gericht advies geven. Behalve online netwerken als LinkedIn, is het ook goed eens aan offline netwerken te denken, aan businessclubs bijvoorbeeld. In de wereld van ‘ons kent ons’ kennen ondernemers vaak altijd wel iemand die geïnteresseerd kan zijn in jouw plannen. Ook het bezoeken van vakbeurzen is een aanrader. Niet dat ze zelf met een stand bij de ingang gaan, investeerders gaan er prat op elke vakbeurs te bezoeken. Geheid dat iemand de juiste investeerder voor jou ziet lopen. Daarnaast zijn er op internet overzichten te vinden van investeerders. Zo is er een speciale investeerders startpagina beschikbaar. Wellicht vind je daar al de juiste businesspartner.
——————————————————————–
Investeerders helpen je een bedrijf te kopen of uit te breiden. Investeerders betrachten vaak meer geduld dan een bank, maar verwachten door hun genomen risico ook meer rendement én zeggenschap over de onderneming. Via banken, de KvK, hoger onderwijs en door netwerken is de geschikte investeerder te vinden.

Investeerders hebben meer geduld, maar willen meer rendement en zeggenschap in vergelijking met een bank, ze zijn ook niet schaars en zijn op tal van manieren te vinden voor vrijwel elke specifieke branche.