Het belang van een bedrijfsvorm

beard 2326422 1920

beard 2326422 1920

Welke bedrijfsvorm krijgt uw onderneming?

Het aantal ondernemers in Nederland is hoog. Grote kans dat u zelf een onderneming heeft of van plan bent een bedrijf op te zetten op de korte of langere termijn. De eerste belangrijke keuze die u moet maken, is de keuze voor de rechts- of bedrijfsvorm. De gemiddelde zzp’er kiest zonder blikken of blozen voor een eenmanszaak, de meest bekende bedrijfsvorm. Maar is dat wel zo praktisch?

De voor- en nadelen van een eenmanszaak als bedrijfsvorm

Wanneer u in uw eentje een bedrijf begint, heeft u twee opties. U kunt zelf een bv beginnen of u kiest voor een eenmanszaak. De meest eenvoudige constructie is de eenmanszaak. U kunt hierbij gebruikmaken van startersaftrek, meewerkaftrek en diverse andere aftrekposten om zo de winst te drukken voordat de belastingen berekend worden.

Er is wel een enorm nadeel aan de eenmanszaak. U bent zelf hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming. Gaat uw bedrijf failliet, dan worden de openstaande schulden bij u geïnd. U kunt er gerust op rekenen dat de curator er met uw auto en huis vandoor gaat. Dat is bij een bv overigens ook niet onmogelijk.

Wanneer u kiest voor een bv, dan richt u een nieuw rechtspersoon op. Persoonlijke bezittingen blijven zo buiten schot – tenzij u er zelf een zooitje van maakt. In het laatste geval is er sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’ en komt de curator alsnog langs om te kijken wat u precies heeft aan waardevolle bezittingen.

En de vof als bedrijfsvorm?

De vof is een rechtsvorm die alleen gekozen kan worden wanneer u samen met andere mensen een bedrijf gaat starten. Er is geen eis qua startkapitaal en u spreekt zelf met uw partners af wat de bijdrage van de deelnemers is. Dit kunnen uren zijn, een bepaald bedrag of goederen.

Bij deze bedrijfsvorm is het van groot belang om alles goed te documenteren. Ook (of vooral) wanneer je dit met vrienden of familieleden doet. Daardoor lopen de kosten vaak ‘stiekem’ hard op: wanneer alles in contracten vastgelegd moet worden, zorgt dit voor veel kosten bij de notaris.

Welke rechtsvorm past bij uw onderneming?

Bent u van plan om een onderneming te starten, maar weet u nog niet welke rechtsvorm de beste optie voor u is? Zorg er dan voor dat u zich eerst verdiept in de uiteenlopende mogelijkheden, voor-  en nadelen en de fiscale gevolgen van uw beslissing. Op die manier weet u namelijk echt wat u kiest.

Heeft u hulp nodig? Neem dan vooral eens contact met ons op.