bedrijfsbemiddeling: specifieke kennis bij bedrijfsoverdracht
bedrijfsbemiddeling
Strategie
Opbrengst
U wilt uw bedrijf natuurlijk verkopen voor de beste prijs en zonder dat teveel van dat geld naar de belastingdienst vloeit. Reken u als verkopende partij niet al te snel rijk, want niet zelden moet er tijdens het verkooptraject nogal wat water bij de wijn gedaan worden en kan er sprake zijn van een behoorlijk lang proces. Een goede bedrijfsbemiddeling door uw intermediair is van groot belang Het is goed tijdens het overname proces van tijd tot tijd vast te stellen wat u als verkopende partij precies wilt: zo snel mogelijk verkopen? Of een zo hoog mogelijke opbrengst? Of een zo goed mogelijke deal, in alle opzichten ?
Wilt u dat de koopsom ineens betaald wordt en wilt u cashen ? Ook is het goed helder in beeld te hebben of u betrokken wilt blijven als adviseur, u financieel betrokken wilt blijven of dat het bedrijf uw naam houdt. Ook belangrijk: eist u dat al uw personeel ook overgenomen wordt? Staan antwoorden op deze vragen op papier, bepaal dan welke zaken u het meest belangrijk vindt. Maak een top vijf.
Opbrengst na bedrijfsoverdracht
Wie verkoopt, moet de waarde van het bedrijf laten vaststellen. De bedrijfswaardering vormt bij BusinessPartners Fase 1 van de bedrijfsbemiddeling. Er komt wel wat kijken bij het vaststellen van een reële waarde van uw onderneming. Er is duidelijk onderscheid hoe de koper en de verkoper naar hetzelfde bedrijf kijken. Ook wordt de koopprijs beïnvloed bij een activa transactie; verkoper moet immers vennootschapsbelasting betalen over boekwinst en de koper kan afschrijven op de aankoop van de activa en de goodwill. De koopprijs is niet de opbrengst. Verrekening van cash en schulden (ook intercompany) spelen een rol; onderwerp van overleg met uw intermediair en uw accountant reeds bij de start van het traject van de voorgenomen bedrijfsoverdracht.
Exit-plan
Als u uw bedrijf wil verkopen behoort het opstellen van een exit-plan bij de voorbereiding op de overname van het bedrijf. Gaat u van een nieuw leven genieten, zonder onderneming ? Is verkoop van een minder dan 100% aandelenbelang voor u bespreekbaar, en welke vorm van betrokkenheid na de overdrachtsdatum houdt dit dan in ? In vele gevallen zal de koper een transitieperiode wensen waarvan deel uit uitmaakt een nader overeen te komen vorm van samenwerking met u .
De intermediair: specialist in bedrijfsbemiddeling.
Het inhuren van bedrijfsbemiddeling door een bemiddelaar is in de meeste gevallen een uitstekende beslissing. Het verkoopproces is te complex om zelf voor uw rekening te nemen en bovendien moet het dan allemaal ook nog eens gebeuren naast de reguliere werkzaamheden in het bedrijf.
Eerste voordeel is wel dat een intermediair de verkopende partij vrijwel alle werk in verband met het verkoopproces uit handen neemt . Daardoor kan de normale bedrijfsvoering gewoon doorgaan. Dit is cruciaal; juist tijden het verkooptraject moet de performance van de te verkopen onderneming vooral niet inzakken; dat zou immers wel zeer nadelig zijn voor de koopsom. Een bemiddelaar kent bovendien de verschillende facetten die bij bedrijfsovernames komen kijken, zoals de financiën, de fiscale en de juridische kwesties. Een bemiddelaar kiest een goede strategie en weet de weg van het vinden van kopers, het onderhandelen, de does en de don’ts. Een goede intermediair bereikt voor u als verkopende partij de beste deal en de beste condities. Je verkoopt je bedrijf maar 1 keer. Belangrijkste is dat de door u ingeschakelde overnameadviseur een bewijsbaar trackrecord in bedrijfsbemiddeling heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van reviews. Besef al voor het verkoopproces wat u wel en niet beheerst en wees ervan doordrongen dat u voor het ondertekenen van een verkoopovereenkomst altijd externe expertise in de arm moet nemen. Niet zelden leiden niet vastgelegde details tot grote gevolgen.
Kortom kiest voor een ervaren intermediair voor een succesvolle bedrijfsovername.