Zzp of toch liever een ‘echt’ bedrijf?

Zzp of toch liever een ‘echt’ bedrijf?

startup 3267505 1920 1

startup 3267505 1920 1

Zzp, loondienst of een ‘echt’ bedrijf kiezen?

Wanneer u niet langer in loondienst wilt werken, heeft u tal van mogelijkheden tegenwoordig. U kunt kiezen voor het werken als freelancer of zzp’er, maar u kunt er ook voor kiezen om een volledige onderneming met rechtsvorm op te zetten. Het lijkt misschien een gemakkelijke afweging tussen de factoren, maar dat is het niet. De keuze heeft namelijk gevolgen voor uw onderneming, mogelijke aftrekposten en vooral ook voor de schaalbaarheid.

Gewoon beginnen binnen zzp dan maar?

Beginnen in de zzp-sector lijkt een makkelijke keuze. Er is niet veel voor nodig immers. Een registratie en het voldoen aan de eisen is genoeg om aan de slag te gaan als freelancer of zzp’er. Een rechtsvorm komt hier niet bij kijken, maar of het een goede stap is, dat is nog maar de vraag. Door het ontbreken van de rechtsvorm bent u namelijk zelf hoofdelijk aansprakelijk. Ook bij een faillissement. Uw mogelijke partners zien dit in en zullen eerder met een ‘echt’ bedrijf in zee gaan wanneer er grote bedragen gemoeid zijn met de samenwerkingen.

Starten als zzp’er kan wél aantrekkelijk zijn wanneer u aan het werk gaat voor verschillende klanten, waarbij weinig risico is. Stelt u zich voor dat u ontwerper bent en nog geen personeel heeft, dan kan starten als zzp’er een goede manier zijn om een netwerk op te bouwen en startkapitaal te vergaren voor het opzetten van een grotere onderneming.

Direct beginnen met een ‘echt’ bedrijf

In veel sectoren heeft de naam zzp’er of freelancer gezorgd voor een vieze nasmaak. Aangezien iedereen zich freelancer kan noemen en dit vaak gevolgen heeft voor de resultaten, werken de grotere bedrijven liever samen met de ondernemers die een ‘echt’ bedrijf hebben. Spijtig voor de freelancers en zzp’ers die wel een hoge standaard hanteren natuurlijk, maar daar is niets aan te doen.

Wilt u direct laten merken dat u serieuze ambities heeft, wilt u investeringen kunnen doen zonder te veel risico of personeel aan kunnen nemen om direct een serieuze business op te zetten? Dan is het registreren van een bedrijf met een rechtsvorm aantrekkelijker dan starten als zzp’er of freelancer.

Maar hoe bepaal ik wat bij mij past?

Elke situatie is uniek. Afhankelijk van uw ervaring, branche en ambities moet gekeken worden naar de beste mogelijkheden. Wilt u dat wij met u meekijken en eventueel zelfs partners, bedrijven te koop of financiers voorstellen? Neem dan vandaag nog contact met ons op zodat we u advies op maat kunnen geven voor uw situatie. Bij BusinessPartners is elke ondernemer aan het juiste adres.