Startups: de echte cijfers en hoe je wel kunt slagen

Startups: de echte cijfers en hoe je wel kunt slagen

entrepreneur 593357 1920

entrepreneur 593357 1920

Startups falen – hoe zorg jij ervoor dat je wel slaagt?

Tienduizenden startups zien maandelijks het levenslicht. Binnen twee jaar gaat bij 30% het licht net zo hard weer uit. En bij meer dan de helft gaat de deur op slot voor de startups hun vijfjarig bestaan kunnen vieren. Ja, er komen veel bedrijven bij, maar een bestaan van vijf jaar is bijzonder schaars in Nederland tegenwoordig.

Waarom storten de kaartenhuizen van de startups zo snel in? En hoe kan een startup ervoor zorgen dat het wél succes heeft, ook over een periode van meerdere jaren?

Drie redenen waarom startups ineenstorten

Er zijn tal van redenen waarom een startup kan falen. Een aantal veelvoorkomende redenen zijn:

  • Cashflow
  • Te weinig onderzoek of marktkennis
  • Falend partnerschap

Wanneer er geen geld binnenkomt en wél geïnvesteerd moet worden, ontstaat er een discrepantie in de cashflow. Wanneer er vervolgens geen geld binnenkomt en wel uitgegeven moet worden, lonkt het faillissement. Net als de gevallen waarin de ondernemer geen onderzoek gedaan heeft of geen marktkennis heeft, waardoor de startup geen schijn van kans heeft.

Falend partnerschap mag ook hoog op de lijst. Een bedrijf starten met een vriend of familielid, of iemand die alleen maar zo snel mogelijk wil cashen; het zorgt steevast voor een gesloten deur.

Een succesvolle startup neerzetten

Een bedrijf starten begint met het onderzoeken van de markt. De doelgroep bijvoorbeeld, maar ook de vraag naar een bepaald product of dienst. Met die gegevens is het opstellen van een budget veel makkelijker, en is het eenvoudig te berekenen hoe het zal verlopen met de cashflow in de eerste maanden. Zorg ervoor dat altijd bekend is wie de partner is en zorg ervoor dat er één lijn is.

Vergelijk het met het koken van het avondeten. Niemand begint lukraak met ingrediënten te gooien en het voorverwarmen van de oven wanneer nog niet bekend is wat bereid moet worden en op welke manier dit moet gebeuren. Eerst wordt bepaald wie het gaat eten, wat hun voorkeuren zijn en welke ingrediënten en welke bereidingswijze hierbij past. Daarna wordt begonnen met koken – en dat is niet heel anders dan startups te werk moeten gaan om succes te hebben.

Meer informatie over het starten van een bedrijf of hulp nodig bij het opzetten van een startup? Neem dan eens contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden voor jouw business.