Patent aanvragen of verkopen: alles wat u niet wilt missen

Patent aanvragen of verkopen: alles wat u niet wilt missen

patent aanvragen of verkopen

Waarom moet u altijd patent aanvragen?

U heeft een geweldig idee voor een product of een nieuw proces. Dat idee gaat de industrie revolutioneren en naar uw inschatting wordt het een gamechanger met enorme omvang. Wat is dan het eerste dat u doet? Juist, een octrooi ofwel patent aanvragen. U wilt namelijk wel dat u het alleenrecht heeft en dat u dit idee kunt exploiteren. Maar waarom is patent aanvragen zo belangrijk en aan welke vier eisen moet voldaan worden voordat een patentaanvraag goedgekeurd kan worden?

Het belang van patent aanvragen

Een patent aanvragen is belangrijk omdat u niet wilt dat andere mensen aan de haal kunnen gaan met uw uitvinding, proces of product. Uiteraard kan een patent er niet voor zorgen dat niemand gaat proberen om een graantje mee te pikken. Een goed beschreven patent zorgt er echter wel voor dat u grote kans maakt op uw gelijk wanneer het tot een rechtszaak komt.

In Nederland is het gebruikelijk dat een goedgekeurd patent binnen 18 maanden verleend wordt. Het is vervolgens 20 jaar geldig. Het aanvragen van een patent gebeurt in Nederland bij de RVO.

Aan welke vier eisen moet voldaan zijn bij patent aanvragen?

Er zijn vier factoren die een grote rol spelen bij het keuren van een patent:

  • Het moet een nieuwe uitvinding zijn;
  • De nieuwheid van de uitvinding wordt bekeken;
  • De uitvinderswerkzaamheid;
  • De vraag of het industrieel toepasbaar is.

Alleen wanneer aan de bovenstaande vier eisen voldaan is, kan een patent in Nederland goedgekeurd worden. Maar dan nog geldt dat de beschrijving en het proces van het patent aanvragen van groot belang zijn.

Kan iedereen een patent aanvragen in Nederland?

In theorie kan iedereen een patent aanvragen in Nederland, maar kosten zijn bijzonder hoog. Vooral de kosten voor de handhaving van het patent lopen flink op door de jaren heen. Bij indiening betaalt u aanvankelijk € 120 plus € 100 voor onderzoek naar stand van de techniek in Nederland. De uiteindelijke kosten na 20 jaar liggen echter boven de € 20.000.

Daarom is het belangrijk dat u goed oplet bij het indienen van een patentaanvraag. Het is verstandig om hier een professional bij in te schakelen.

Kan ik mijn patent verkopen?

U kunt uw patent verkopen. Dit kan interessant zijn wanneer u een grotere onderneming kunt interesseren voor uw patent. Het verkopen van een patent is een klus op zich. Zeker wanneer uw nationale en internationale geïnteresseerden gevonden heeft voor uw patent.

Wilt u niet zelf aan de onderhandeltafel zitten en zoekt u iemand die al het werk uit handen kan nemen op basis van No Cure No Pay? Dan bent u bij BusinessPartners aan het juiste adres wanneer u het patent zo optimaal mogelijk wilt verkopen.