Opschalen van uw onderneming, hoe doet u dat?

Opschalen van uw onderneming, hoe doet u dat?

startup 3267505 1920

startup 3267505 1920

Het opschalen van uw onderneming, een lange weg of snel stappenplan?

Op een gegeven moment is het opschalen van uw onderneming een onmisbare stap. Opschalen betekent niet per definitie dat er meer processen of machines in de onderneming gedrukt moeten worden. Het betekent ook niet altijd dat er bedrijfsovernames of fusies plaats moeten hebben. Het opschalen van uw onderneming kan op verschillende manieren. Welke manier het beste bij uw bedrijf past, dat is afhankelijk van de situatie binnen uw onderneming.

Horizontaal of verticaal opschalen van uw onderneming?

Er zijn grofweg twee manieren om een onderneming op te schalen. De eerste manier is horizontaal opschalen, oftewel uitbreiden in de breedte. Hierbij kiest u ervoor om meer producten of diensten aan te bieden vanuit uw onderneming. Op het moment dat deze manier van opschalen gekozen wordt, expandeert het bedrijf in de meeste gevallen direct. Er moeten meer producten of diensten aangeboden worden, wat ervoor zorgt dat er meer ruimte nodig is, meer mensen of meer kanalen om de producten en diensten af te zetten.

Verticaal opschalen is een compleet andere aanpak. Hierbij is het idee om meer verkopen te behalen op het bestaande aanbod aan producten of diensten. Het aanbod wordt dus niet uitgebreid bij deze manier van opschalen, het gaat om het uitbouwen van het imago van uw onderneming, het inzetten van meer verkoopkanalen of het inzetten van meer marketing om klanten te werven.

Hoe schaalt u nou uw onderneming op?

Laten we vooropstellen dat er geen verkeerde en geen goede manier is om op te schalen. Al vindt u op internet meer dan genoeg ‘experts’ die hun mening als feit presenteren. Beide manieren van opschalen zijn geschikt voor een gemiddelde onderneming. Welke manier van opschalen de voorkeur verdient, is afhankelijk van de situatie binnen uw onderneming en de doelstellingen die u zelf gesteld heeft. Een businesspartner kan u hierover meer vertellen.

Wat vooral belangrijk is, is het meten van de resultaten. Daarbij is het belangrijk dat u kritisch en eerlijk blijft. Pak de gegevens na een maand er eens bij en bekijk wat er gebeurd is. Is de omzet toegenomen maar blijft de winst achter op de groei? Geen zorgen, dat is een logisch gevolg van het opschalen. Het opschalen van uw onderneming is namelijk vaak verbonden aan incidentele uitgaven. Wanneer deze uit de administratie vallen, kunt u pas echt zien wat de gevolgen geweest zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden rond het opschalen van uw onderneming, het aantrekken van een businesspartner of het vinden van bedrijven om over te nemen en zo sterk te groeien? Neem dan eens contact met ons op.