Een investering is een onderneming op zich

Investering in een bedrijf, een start-up, een patent

Het doen van een succesvolle investering in een bedrijf, een start-up of een patent is een kunst. Het is een onderneming op zich….

BusinessPartners bedrijfsbemiddeling stelt zich graag open voor ondernemers met veelbelovende plannen en ideeën die daarvoor investering vragen. mkbedrijvenmarktJe zult als investeerder zelf over ondernemersbloed moeten beschikken. En over de nodige ervaring in ondernemersland, en kennis van de MKBedrijvenmarkt,   gepaard aan  strategisch inzicht.

Het begint bij de bedenker van een briljant idee. (Vindt de bedenker).patent-investering De uitvinder wenst zijn patent met hulp van een investeerder te realiseren en te vermarkten.  De ondernemer ziet de kans om via een investering een lucratieve strategische stap naar doorontwikkeling te kunnen zetten.

Om een investeerder te interesseren voor het unieke idee zal het bondig en helder gepresenteerd moeten worden en zal hij zich moeten overtuigen van de mogelijkheden om rendement op de investering te mogen verwachten. De investeerder heeft altijd een eerste gevoel. Gut feeling.

Ruwweg maakt de investeerder een eerste onderscheid tussen een start-up (seed capital)seedcapital investering en een bedrijf going concern. De meeste investeerders vinden de risico’s van een start-up of een patent in de markt te zetten te hoog en de tijdsfactor te groot en kiezen voor investeren in een bedrijf going concern.

Gaat het idee de markt veroveren? Is het getest? Is er een proof of concept? Is het financieel rekenmodel realistisch?

investering businessplan-businesspartnersNaast het unieke idee maken de presentatie en een professioneel businessplan Het Verschil. De essentiële aspecten dienen duidelijk en objectief te worden belicht. Het model, de functie, de techniek. Gaan we de markt veroveren? Concurrentie? Valkuilen? Scenario’s?

Om de mogelijkheid van investering te onderzoeken is het dus zaak de investor professioneel te informeren. Wij zijn daarbij je BusinessPartner.

Het financieel model ( de bekende Excel spread sheet)  hoeft niet tot achter de komma. Het model moet wel de essentiële componenten en parameters en de prognoses helder en realistisch weergeven. No wishful thinking. No window dressing.

Dat vereist ervaring. Vertrouwen in het idee, en in de ondernemer. Kennis van de MKbedrijvenmarkt. En begrip voor de investeerder. Investeren is een partnership tussen businesspartners.

De investering moet rendement opleveren; ROI oftewel Return On Investment. Hoe hoger de risico’s, hoe lager de animo om te participeren en hoe kleiner de kans op de investering.

De vorm van investering

De investeerder kan beslissen of hij wil deelnemen in de vorm (of een combinatie) van:

  • lening, al of niet in combinatie met:
  • durfkapitaal of venture capital (exit regeling)
  • participatie (exit regeling)
  • (hybride) deelname in andere vorm (exit regeling)
  • koopsom + royalty’s
  • licentie
  • aandelenruil

Meestal wordt een exit regeling overeengekomen, waarbij de investeerder na een aantal jaren uitstapt tegen een onafhankelijke waardering van de waarde van zijn aandeel op het moment van de exit.

Het matchen van de investeerder en de ondernemer is ook een kunst.

We doen dit graag. Het is mooi werk. No Cure No Pay

 

Laat BusinessPartners u adviseren.
Vraag geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan

KENNISMAKEN OVER BEDRIJFVERKOOP