Bedrijfsopvolging

bedrijfsopvolging

bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging

Wat te doen voor je pensioen als bedrijfseigenaar?

In Nederland is het zo dat je op 67-jarige leeftijd AOW gerechtigd bent. Het is dus logisch dat een groot deel van de bevolking ook op die leeftijd met pensioen gaat. Wie dit niet doet, blijft vaak langer doorwerken. Maar hoe zit dat met bedrijfseigenaren? Wat moeten zij allemaal doen wanneer zij met pensioen gaan wat betreft bedrijfsopvolging? En kun je als bedrijfseigenaar ontslagen worden? Dat zal hieronder allemaal uitgebreid uitgelegd worden.

Kunnen eigenaren worden ontslagen?

Per definitie kan de hoogste baas van een bedrijf of organisatie niet worden ontslagen. Wel kan een bedrijf na een faillissement een doorstart maken. Het oude bestuur moet dan wel worden vervangen. Meestal zit degene die het bedrijf uitkoopt ook in dit nieuwe bestuur.

Zomaar een faillissement is onmogelijk als je geen zelfstandige bent

Je bedrijf zomaar failliet laten verklaren is onmogelijk. Hiervoor zijn financiële problemen nodig die eigenlijk ook niet meer opgelost worden. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf grote schulden heeft en al jaren verlies maakt. Vaak komen deze problemen door financieel wanbeleid van het bestuur. Er is ook reden dat je jouw bedrijf zonder grote financiële problemen niet zomaar failliet kan laten verklaren. Als je je personeel nog gewoon kan betalen, mogen die niet uit het niets zonder werk komen te zitten. Dit zou namelijk erg slecht zijn voor de economie. Het makkelijkste en meest verantwoordde om te doen is het kiezen van een opvolger. Maar wie kies je daarvoor? En welke opties heb je nou eigenlijk wanneer je met pensioen gaat?

Wie kies je wanneer het tijd is voor de bedrijfsopvolging?

In een familiebedrijf gaat bedrijfsopvolging heel gemakkelijk. Wanneer je dan als baas van het bedrijf met pensioen gaat, kun je jouw eigen kind aanstellen als opvolger. Heb je geen kinderen, maar wel neven of nichten die bij het bedrijf werken? In dat geval kun je een van hen voor jouw functie aanstellen. Wanneer je geen familiebedrijf hebt kun je de hoogste werknemer onder jou aanstellen als opvolger. Je hebt natuurlijk ook een optie om jouw bedrijf te laten fuseren met dat van een ander. Dit werkt hetzelfde als wanneer je een bedrijf een doorstart laat maken na een faillissement. Jouw bedrijf gaat dan namelijk onder een andere naam verder. Het enige verschil is dat jouw bedrijf dan niet failliet gaat. Wanneer je jouw bedrijf simpelweg verkoopt aan iemand, hoeft de naam niet per se veranderd te worden. De nieuwe eigenaar kan er echter wel voor kiezen om dit uiteindelijk te doen.